AL PACINO –
ROVERT DE NIRO – HEAT – 1995
A long but actively entertaining
film, though it has no real suspense since we know the end will be gory and
glorious, for LAPD of course.
You take too actors that are so
close physically that you can hardly make out who is the cop and who is the
thief. They also behave so much the same way that you can’t even distinguish
their shadows or their outlines on the blue sky of LA.
You just have to follow the
action and action there is with a tremendous number of collateral victims and collateral
damage. The more broken glass and the more banged up metal, the better and the
only thing that does not crash in that film is a plane or a helicopter, but
apart from those and ships everything else crashes at one time or other in the action.
So take it the way it comes and
let yourself go into this action that has been copied a lot. Some scenes are so
common that even “Prison Break” used them and, true enough, rejuvenated them a
little. It is like the shower scene of “Psycho.” It has been used so much that
the descent of it is more important than all the plays by Shakespeare, Marlowe
and Ben Jonson thrown together on the table. Though I must admit there are not
very many prostitutes in this film.
Well, we can’t have them all,
after all.
Dr Jacques COULARDEAU
PAUL DUNCAN ed. – F.X. FEENEY aut. – THE KOBAL COLLECTION
phot. – PACINO – TASCHEN – 2009
This book is essentially a book
of pictures of Al Pacino in most of his films, with a very short introduction,
a full filmography up to 2009, and that’s all. They probably were very obsessed
by “The Godfather.”
Was Al Pacino that important in
American cinema? Probably by the number of films but many of these films are
just good thrillers and they will not change the world, neither will Al Pacino
even if he was in some films that were ahead of their times. “The Godfather”
for sure in exploring the ruining of a young promising man by the Italian
mafia. “Cruising” too on the gay issue in 1980. Just to give two examples.
There are a few more.
The book is good because of the
numerous pictures but it is nothing but a book of pictures, so do not expect a
full analysis of the actor’s style, of the topics of his films, etc.
Dr Jacques COULARDEAU
DENIS RICHARD –
LE GUIDE SANTÉ DES FRUITS ET LÉGUMES – 2009
Il s’agit d’un livre pratique. Il ne faut donc pas lui demander plus qu’il
ne peut donner.
Il est extrêmement bien informé sur les fruits et les légumes, leurs
valeurs nutritives, leurs valeurs vitaminiques, et aussi leurs défauts et leurs
mauvais côtés. Pour les gens qui veulent varier leur nourriture, cela est
indispensable. Manger des légumes et des fruits est une bonne chose à condition
que ce ne soient pas toujours les mêmes légumes et les mêmes fruits. Le livre
donnera beaucoup d’idées.
Cependant il ne prend pas en compte leur prix et le livre est alors
terriblement déficient car bien des gens ne pourront pas acheter des fraises,
des framboises, des myrtilles, des groseilles, etc. On touche alors à un autre
problème : celui de la culture. Quand je vois le nombre de plantes à
fleurs sur les balcons des maisons et des appartements en ville je suis
toujours étonné qu’il n’y ait pas un groseillier, une paire de fraisiers, etc.
Les fruits, et les légumes, cultivés sur son balcon sont bien meilleurs que
ceux achetés au marché, qui ont été cueillis souvent plusieurs jours, voire une
semaine avant leur arrivée à l’étal, alors que ceux que vous cultivez sur votre
balcon ou même votre rebord de fenêtre vous pouvez les cueillir juste avant de
les manger. Et ne parlons pas de quelques navets ou rutabagas, salades ou
laitues.
Raison de plus si vous avez un jardin. Les fleurs c’est beau mais les
fraises et les légumes c’est bon. Il me semble cependant que les citadins ont
comme une petite paresse devant le travail régulier que même un seul fraisier
demande.
Le livre parle par contre des conditionnements des fruits et légumes
disponibles sur le marché, de frais à en conserve ou conservés sous vide, voire
congelés. On remarquera que le livre ne vous donne aucun conseil de
conservation au-delà du frigo ou du congélateur. Il est économique et même très
économe d’acheter des fruits ou des légumes quand ils sont en pleine saison et
donc bon marché et d’en faire des confitures, des conserves, et pas seulement
du congelé, pour la basse saison, l’hiver par exemple.
Mais là le livre est franchement déficient car il n’envisage en rien les
avantages de la cuisson ou conservation par micro-ondes. Surprenant car le
micro-onde ne cuit pas à la chaleur et il stérilise bactéries et autres
parasites vivants provoquant le pourrissement des conserves, légumes ou fruit,
raison de plus viandes, de façon absolue et en des temps de cuisson défiant
toute concurrence, sans monter en chaleur au-delà de 90 ou 100 degrés, donc en
ne détruisant pas une bonne partie du goût, de la texture et des valeurs
vitaminiques. De plus la stérilisation des conserves en bocaux de verre est
infiniment plus efficace et durable aux micro-ondes que tout ce que l’on peut
imaginer par la chaleur.
Ce livre contient donc beaucoup d’informations de base mais n’a pas encore
intégré les méthodes modernes de préparation et de conservation. Il semble
s’être arrêté à la chaleur (ça c’est vieux) et à la congélation (ça remonte à
disons vingt ou trente ans pour la plupart des ménages français.
Peut donc mieux faire.
Dr Jacques COULARDEAU
JOY LARKCOM – ORIENTAL VEGETABLES, THE COMPLTE GUIDE FOR THE
GARDENING COOK – 2007
This book is a mine of
information about all or nearly all vegetables coming from the Orient, I mean
here essentially Asia, china and Japan among some other countries.
The range of vegetables you can find is enormous and the book gives all you can
and must know on their description, the way you can cultivate them, what you
can harvest in them, what you can do with each element you harvest from the
leaves and the blooms to the roots and the fruits.
Some of these vegetables used to
be common in Europe like collards and kale, remained common in America,
though as for the two I have just quoted, for Blacks, probably a heritage from
Slavery. These vegetables are becoming trendy today, or are becoming trendy
again. The point is you cannot very easily, and for some you cannot at all,
find the seeds or the tubers, or whatever is necessary to start growing them in
some countries in Europe or in simple
round-the corner gardening store.
But the book is far even more
interesting since it gives great detail about the various cultivating methods
in Asia and particularly the use of terraces in gardens to avoid erosion and
retain water, and another technique we hardly practice in Europe: the alternation
of various vegetables in the same plot, some that grow fast, in a few weeks
like lettuces, and some that grow slowly like turnips or other roots, including
carrots.
If that type of cultivation is
practiced there is a great advantage with it because it can prevent or contain
some diseases or parasites. The book also explains some irrigation and drainage
techniques used in some rather dry or over-wet conditions.
I would recommend this book to
people who are slightly adventure-minded and creative in their intercourse with
vegetables in their gardens and on their dinner table. These vegetables may
make their gardens and their dinner tables rather sexy.
Dr Jacques COULARDEAU
# posted by Dr. Jacques COULARDEAU @ 1:55 PM